Irsai Olivér

Termék leírás

Jelenleg nem rendelhető

Szőlőoltvány

 

0 Ft
Kategória: Fehérborszőlők

Gyümölcs jellemzői: ágas, laza, középnagy fürt, kicsi, gömbölyű, sárga bogyó, húsa ropogós, lédús, húsos, íze nagyon finom, muskotályos, héja középvastag

Ültetési ideje: - szabadgyökerű szőlőoltvány március-április, illetve október-november
- konténeres szőlőoltvány márciustól novemberig

Oltvány jellemzői: fehér borszőlő, mely erős növekedésű, talaj és fekvés iránt nem igényes, viszonylag fagy- és szárazságtűrő, rothadásra nem hajlamos, jól szállítható

Érési ideje: augusztus eleje

Metszése: A metszés célja egyrészt a művelési módnak megfelelő tőkeforma kialakítása, másrészt az éves rendszeres, kiegyenlített terméshozam biztosítása. A művelésmód többféle lehet attól függően milyenre alakítjuk a tőke törzsét, melyen a tőke hajtásait, vesszőit neveljük. A szőlő törzsét metszéssel alakítjuk ki céljainknak megfelelően, az így kialakított termőalapon végezzük el az éves metszést.  Többféle metszés lehetséges. Rövidcsapos (3-5 rügy), fél szálvesszős (6-8 rügy), és szálvesszős (9 vagy több rügy) metszést különböztetünk meg.
A metszésmódok helyes megválasztásával tervszerűen tudjuk irányítani a növény fejlődését, terméshozamát. Ne terheljük túl a tőkéinket, mert az károsan befolyásolja a minőséget, a következő évi termésmennyiséget, valamint a növény télállóságát. Metszése február-március-ban történjen.

Permetezése: április végétől októberig 2 hetente, de esős időszakban akár hetente felszívódó és felszínen ható vegyszerekkel

Felhasználása: étkezési (kettős hasznosítású, csemege- és borszőlőként is hasznosított), must, bor

Bora: muskotályos zamatú és illatú, lágy minőségi fehérbor